Government of Finland

11/20/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/20/2024 04:43

Ulkomaankauppa ja kehitysministeri Tavion puhe Suomen kehitysyhteistyön ehdollistamisesta ja kehitysyhteistyön Somalia maaohjelmasta 20. marraskuuta

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Tavion puhe Suomen kehitysyhteistyön ehdollistamisesta ja kehitysyhteistyön Somalia-maaohjelmasta 20. marraskuuta

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2024 12.30
Puhe

Hallitusohjelma linjaa, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.

Suomen kahdenvälisen kehitysyhteistyön kumppanimaiden osalta takaisinottoyhteistyö Somalian kanssa ei ole edistynyt toivotulla tavalla. Tästä johtuen Suomen kahdenvälistä kehitysyhteistyötä koskevan Somalia-maaohjelman toimeenpano keskeytetään.

Hallituksen kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteon mukaisesti maaohjelman toimeenpanoa voidaan jatkaa, jos toimivien ja kestävien paluuratkaisuiden luomisessa edistytään.

Keskeyttäminen tarkoittaa, että uusia maaohjelmaa koskevia rahoituspäätöksiä ei tehdä, ennen kuin takaisinottoyhteistyössä Somalian kanssa on tapahtunut konkreettista edistystä.

Maaohjelman keskeytys toimeenpannaan asteittain siten, että jo käynnissä olevat maaohjelmahankkeet saatetaan loppuun sopimusten mukaisesti. Keskeytys ei koske humanitaarista apua, joka on tarveperustaista, eikä se koske myöskään kansalaisjärjestöjä tai yksityisen sektorin tukea.

Vuoden 2024 suunniteltu budjetti Somalian maaohjelmalle oli noin 11 miljoonaa euroa, josta tähän mennessä on maksettu noin 3,4 miljoonaa euroa. Somalian maaohjelman maksatukset vuosina 2021 - 2023 ovat olleet noin 10 - 13 miljoonaa euroa vuodessa.

Vuodesta 2025 lähtien Suomen ja Somalian kahdenväliselle kehitysyhteistyölle oli varattu 8 - 9 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi oli varattu yhteensä 2,4 miljoonaa euroa kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteossakin mainittuihin joustaviin määrärahoihin, joiden kautta voidaan edistää yhteistyötä kestävien paluiden ja palautusten toteuttamiseksi. Nämä varat säilyvät kehyksessä, eli ne voidaan ottaa käyttöön, jos paluuratkaisuissa edistytään.

Suoraa humanitaarista apua Suomi on kohdentanut Somaliaan viime vuosina keskimäärin noin viisi miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi alueellista humanitaarista apua valtiorajat ylittäen on myönnetty keskimäärin yli neljä miljoonaa euroa vuodessa, ja siitä osa on kohdistunut myös Somaliaan.

Suomella ja Somalialla on hyvät ja monipuoliset kahdenväliset suhteet. Somalia on Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyön kumppanimaa, mutta yhteistyötä tehdään myös usealla muulla ulko- ja turvallisuuspolitiikan sektorilla, kuten kriisinhallinnassa ja rauhanvälityksessä.

Ulkoministeriö jatkaa tiivistä yhteistyötä sisäministeriön kanssa takaisinottoyhteistyön edistämiseksi. Keskustelua muuttoliikkeen hallinnasta käydään myös EU:n ja Somalian kesken sekä kahdenvälisesti että alueellisesti. Somalian hallitus on ollut halukas käymään takaisinottoyhteistyötä koskevaa dialogia Suomen kanssa ja tätä vuoropuhelua jatketaan.

Uuden aikakauden ulko- ja turvallisuuspolitiikka