Ministry of Defence of the Netherlands

12/16/2024 | Press release | Distributed by Public on 12/16/2024 10:49

Nieuwe satellieten voor verbeteren informatiepositie van Defensie

Nieuwsbericht | 16-12-2024 | 17:46

Het Delftse bedrijf ISISpace (Innovative Solutions in Space) gaat zich inzetten voor de krijgsmacht. Dat gebeurt voor de ontwikkeling, de bouw en de operatie van satellieten. Beide partijen legden dit vandaag contractueel vast.

De nieuwe satellieten moeten de informatiepositie van Defensie verbeteren. Satellietcapaciteit is tijdens militaire missies van onschatbare waarde.

Satellieten worden onder meer gebruikt voor navigatie, positie- en tijdsbepaling, communicatie, observatie, surveillance en verkenning.

ISISpace heeft voor Defensie eerder de BRIK-II gebouwd, een experimentele satelliet om nieuwe technieken en concepten te testen. Met het tekenen van deze overeenkomst draagt ISISPace bij aan de volgende stap. Dat is het bouwen aan militair operationele satellietcapaciteit. Er starten de komende jaren meerdere nieuwe satellietmissies. Ze zijn bedoeld om operationele taken van Defensie vanuit de ruimte beter te ondersteunen. Hierbij gaan Defensie en ISISpace nu verder als strategische partners binnen het bredere ecosysteem aan Nederlandse ruimtevaartindustrie en kennisinstituten.

Nationale veiligheid

De ondertekening markeert opnieuw een grote ontwikkeling in het Nederlandse ruimtedomein. Defensieminister Ruben Brekelmans noemt het een belangrijke stap in de versterking van de nationale veiligheid en innovatiekracht. "De samenwerking met Innovative Solutions in Space zorgt ervoor dat we de informatiepositie van onze militairen tijdens missies en operaties verbeteren. Hiermee blijven we bouwen aan een weerbare toekomst."

Ook ISISpace-CEO Jeroen Rotteveel spreekt over een volgende grote stap in de samenwerking met Defensie. "We zijn vereerd dat wij met onze satellietoplossingen Nederland mogen helpen om een eigen militair operationele satellietcapaciteit te krijgen."

Opdracht

Het tot de luchtmacht behorende Defence Space Security Centre (DSSC) begeleidt het project. De ontwikkeling van de nieuwe operationele satellietcapaciteit komt voort uit de opdracht in de Defensienota 2022. Hierin kreeg de luchtmacht de taak om een kleine constellatie van kleine satellieten en verschillende sensoren te ontwikkelen.

Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten Adang: "Deze ondertekening betekent een grote stap voorwaarts voor de luchtmacht als kartrekker in de ontwikkeling van het ruimtedomein binnen de krijgsmacht."

Begin volgend jaar starten Defensie en ISISpace meteen met de ontwikkeling van de eerste nieuwe satelliet onder dit nieuwe contract. De verwachting is dat er vanaf 2025 meerdere satellieten worden gelanceerd.

Brede en robuuste basis

Defensie werkt niet alleen met ISISpace om satellietcapaciteit te realiseren. Eerder zijn er al 2 satellieten gebouwd in samenwerking met Noorwegen. Ze worden vanuit het DSSC gecontroleerd. Ook werkt Defensie samen met diverse internationale partners voor satellietcommunicatie. Voorts is recent een samenwerking getekend met diverse Nederlandse bedrijven voor de ontwikkeling van de PAMI-1 satelliet. Met al deze samenwerkingen bouwt Defensie aan een brede en robuuste basis voor militaire ruimtetechnologie. Dit zowel op Nederlandse bodem als met internationale partners.