Government of Finland

12/16/2024 | Press release | Distributed by Public on 12/16/2024 12:26

Ryhmä Itämeren ja Pohjanmeren rantavaltioita kohdentaa toimia Venäjän varjolaivastoon puuttumiseksi

Ryhmä Itämeren ja Pohjanmeren rantavaltioita kohdentaa toimia Venäjän varjolaivastoon puuttumiseksi

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 16.12.2024 20.18
Tiedote

Tallinnan JEF-kokouksen 16.12. yhteydessä ryhmä Itämeren ja Pohjanmeren rantavaltioita on ilmoittanut ryhtyvänsä tarkistamaan Venäjän käyttämiltä öljytankkereilta vakuutustodistuksia. Vakuutustodistuksia tarkistetaan näiden niin kutsuttujen varjoalusten reitillä Englannin kanaalissa, Tanskan salmissa ja Suomenlahdella. Lisäksi pakotteita kohdennetaan yhä enemmän Venäjän varjolaivastoon kuuluviin öljytankkereihin.

Ryhmä Itämeren ja Pohjanmeren rantavaltioita (Iso-Britannia, Tanska, Ruotsi, Suomi, Puola ja Viro) on sopinut yhteisistä toimista Venäjän varjolaivastoon puuttumiseksi. Ryhmä tulee tarkistamaan öljytankkereiden todistuksia vakuutuksista, joiden tulisi kattaa mahdollinen öljyvahinko.

Suomi aloitti vapaaehtoisuuteen perustuvat vakuutustodistusten tarkastukset 11. joulukuuta. Iso-Britannia aloitti tarkastukset lokakuussa ja Viro on tarkastanut sen talousvyöhykkeellä ankkuroivia tankkereita viime kesästä lähtien. Muut ryhmän maat valmistelevat tarkastusten aloittamista.

"Venäjän käyttämien öljytankkereiden luoma ympäristöriski on huomattava. Viikonloppuna Mustallamerellä tapahtunut kahden tankkerin onnettomuus on karu esimerkki riskien toteutumisesta", ulkoministeri Elina Valtonen toteaa.

Valtonen korostaa Suomen ryhtyneen toimiin riskien minimoimiseksi.

"Öljytankkereiden vapaaehtoisuuteen perustuvat vakuutustodistusten tarkastukset on aloitettu Suomessa viime viikolla. Tarkastuksilla pyritään varmistamaan, että aluksilla on riittävä vakuutuskate. Varjoaluksia voidaan tietyin kriteerein listata EU:n ja muiden pakotekoalition maiden pakotelistoille. Ulkoasianneuvoston tänään hyväksymässä 15. pakotepaketissa listataan 52 varjoalusta pakotelistalle", Valtonen sanoo.

Riskialuksia on jo listattu EU:n, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen pakotteisiin. EU on listannut yhteensä 79 alusta. Listauksilla on ollut tutkimuskeskus Crean mukaan suora vaikutus alusten öljynkuljetustoimintaan, joka on vähentynyt 80 prosenttia listaamisen jälkeen.

12 rantavaltion ryhmä on julkaissut julkilausuman yhteisistä toimista Tallinnan JEF-kokouksen yhteydessä.

Lisätietoja

Pia Sarivaara, tiiminvetäjä, kansainvälisen oikeuden yksikkö, puh. 0295 350 660

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].