12/16/2024 | Press release | Distributed by Public on 12/16/2024 03:41
El programa Investiga.edu, coordinat per grups de recerca del Departament de Prehistòria amb la finalitat de divulgar l'arqueologia a les escoles, posa en marxa Investiga.edu en obert, una iniciativa de treball transversal que ofereix el material didàctic del programa en format virtual perquè el professorat dels centres escolars el pugui fer servir a l'aula. Els primers materials estan dedicats als jaciments de les coves pirinenques de Montanissell i del Sardo.
Des del seu naixement, el curs 2020-21, Investiga.edu ha anat creixent, suscitant l'interès de cada vegada més centres educatius del Pirineu i Prepirineu de Lleida, que han estat les principals zones on fins ara s'ha dut a terme el programa, i també d'altres àmbits geogràfics.
En aquest context de creixement, i buscant fórmules per arribar al màxim de persones de la comunitat educativa interessades en la proposta, les investigadores del programa han posat en marxa la nova línia de treball Investiga.edu en obert. Sota aquesta denominació, han publicat dossiers didàctics que permetin al professorat desenvolupar un projecte Investiga.edu de manera autònoma, ja que inclouen totes les pautes i els recursos necessaris per dur-lo a terme. És un projecte del qual es pot beneficiar tot l'alumnat de Catalunya d'ESO i de batxillerat.
Els dossiers pedagògics es basen en els mateixos pilars metodològics que tots els projectes Investiga.edu: proposen la investigació d'un jaciment arqueològic concret seguint les fases del mètode científic a partir d'activitats i reptes. L'alumnat treballa amb dades arqueològiques reals i replica algunes de les disciplines i tècniques de l'arqueologia. A més, s'hi inclouen càpsules audiovisuals protagonitzades per personal investigador de diferents disciplines i grups de recerca.
«Aquesta nova iniciativa se suma als objectius del programa d'apropar la recerca arqueològica feta al Pirineu al territori -i també a la resta de Catalunya- i fomentar vocacions científiques, alhora que es potencia un treball que afavoreix l'aprenentatge competencial de l'alumnat. També de donar a conèixer els equips d'investigació que hi ha al darrere», assenyala Paloma González Marcén, investigadora de la UAB que coordina Investiga.edu.
Les dues primeres guies estan dedicades a dos jaciments excavats per investigadors de la UAB: la cova sepulcral de Montanissell (Coll de Nargó), de l'edat del bronze, i la cova del Sardo (Boí), del neolític, inaccessibles al públic. Totes dues publicacions han estat possibles gràcies al suport de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran.
Les investigadores destaquen que les dades aportades per al material didàctic permetran, a més, reflexionar amb l'alumnat sobre temes com la família o el gènere i trencar i repensar prejudicis i imatges prefixades al voltant de la prehistòria, en el cas de la cova de Montanissell, i sobre l'ocupació del territori d'alta muntanya i l'antropització del paisatge, en el cas de la cova del Sardo.
Les guies són accessibles al Dipòsit Digital de Documents de la UAB:
Guia didàctica de la Cova del Sardo
Guia didàctica de la Cova de Montanissell
Es pot contactar amb l'equip d'investiga.edu a l'adreça de correu [email protected]