11/22/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/22/2024 08:33
På begäran av statsminister Petteri Orpo inleder inrikesministeriet en ny påskyndad beredning av beslutet om fördelning av flyktingkvoten. Orsaken är misstron mot den tidigare beredningen.
Inrikesministeriet bereder snabbt i samarbete med utrikesministeriet och arbets- och näringsministeriet ett förslag till regional uttagning inom ramen för flyktingkvoten. Också Migrationsverket och skyddspolisen hörs vid beredningen. Förslaget baserar sig på FN:s flyktingorganisation UNHCR:s nya förslag till Finland om fördelningen av flyktingkvoten. Frågan ska prövas och avgöras nationellt.
Förslaget till beslut om fördelningen, som bereds under ledning av inrikesministeriet, föredras för statsrådet så snart som möjligt. Till skillnad från tidigare praxis förs beslutsförslaget till statsrådets allmänna sammanträde, inte till mötet för ministerarbetsgruppen för inre säkerhet och rättsvård.
Det slutliga beslutet om kvoten fattas i december i samband med att riksdagen godkänner statsbudgeten för 2025. UNHCR informeras om beslutet om fördelningen och de prioriteringar som fastställts i beslutet.
I enlighet med regeringsprogrammet tar Finland emot 500 kvotflyktingar per år. Vid fördelningen av flyktingkvoten fastställs vilka olika flyktinggrupper flyktingkvoten för det följande året består av och hur många platser som reserveras för varje grupp.
Diskrimineringsombudsmannen började i oktober på eget initiativ utreda beredningen vid inrikesministeriet av fördelningen av flyktingkvoten för 2025. Inrikesministeriet har lämnat till ombudsmannen den utredning som ombudsmannen begärde. Enligt diskrimineringsombudsmannen kommer en ytterligare utredning att begäras av inrikesministeriet. Detta betyder att behandlingen av ärendet fortsätter vid diskrimineringsombudsmannens byrå.
Beredningen av det beslut som diskrimineringsombudsmannens utredning gällde har avslutats vid inrikesministeriet. För att skingra misstankarna publicerar inrikesministeriet de handlingar som ingår i bilagorna till den utredning som lämnades till diskrimineringsombudsmannen den 5 november till den del de inte gäller UNHCR:s ståndpunkter. Ministeriet publicerade utredningen tidigare i november.
På det material som skickats som bilagor tillämpas offentlighetslagen på olika sätt. Inrikesministeriet publicerar inte e-postmeddelanden, eftersom de innehåller sekretessbelagd information om internationellt samarbete. På kontakterna mellan UNHCR och inrikesministeriet tillämpas offentlighetslagens sekretessgrund som gäller internationellt samarbete.
I offentligheten har det redan förekommit en bild som finns i bilagan till den utredning som lämnades till diskrimineringsombudsmannen. Bilden gäller den politiska ledningens preferenser vid fördelningen av kvoten. Bilden visades den 20 augusti vid mötet av den tjänstemannaarbetsgrupp som bereder flyktingkvoten.
I enlighet med regeringsprogrammet utvärderar regeringen fördelningen av kvoten, också i fråga om de kulturella och etniska grupper som förföljs i sitt land och dem som är särskilt missgynnade i lägren. För att uppnå målet i regeringsprogrammet diskuterades valet av kristna som en del av flyktingkvoten våren 2024 när syriska flyktingar från Turkiet valdes i enlighet med fjolårets kvotbeslut.
Enligt det beslut om fördelning som fattades i fjol ligger huvudvikten vid valet av syriska flyktingar på familjer och ställningen för minoritetsreligionerna inom gruppen. Därför ombads UNHCR föreslå företrädare för minoritetsreligioner, såsom yazider och kristna, för Finlands flyktingkvot. Senare framgick det dock att det finns mycket få flyktingar från dessa grupper bland flyktingarna i Turkiet.
Vid beredningen av beslutet om fördelningen av flyktingkvoten 2025 har inrikesministeriets tjänstemän och politiska ledning diskuterat fördelningen i fråga om syrier som väljs från Turkiet. Fram till det förslag som bereddes för ministerarbetsgruppen den 29 oktober fastställde den politiska ledningen att man också 2025 i fråga om syriska flyktingar strävar efter att betona ställningen för minoritetsreligionerna inom gruppen. Detta är den politiska styrning som gäller kristna och som den tjänsteman som berett ärendet har fått.
Mer information:
Minna Hulkkonen, överdirektör, tfn 0295 488 600, [email protected]
Kirsi Pimiä, kanslichef, tfn 0295 488 203, [email protected]