Ministry of National Defence of Romania

11/15/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/15/2024 02:45

Vizita ministrului Tîlvăr la Centrul de Operații Maritime al Marinei Regale Britanice

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a efectuat joi, 14 noiembrie, o vizită la Centrul de Operații Maritime al Marinei Regale Britanice din Northwood.

Reprezentanții Centrului au subliniat rolul esențial al structurii în asigurarea comenzii și controlului asupra tuturor navelor, submarinelor și aeronavelor aflate în serviciul Marinei Regale. Comandantul Centrului coordonează operațiile de luptă antisubmarin, acționând în numele Comandantului Flotei și sprijină Șeful Operațiilor Întrunite în desfășurarea altor operații la nivel global.

Ministrul Angel Tîlvăr a evidențiat contribuțiile Forțelor Navale Române la securitatea maritimă și a subliniat evoluția accentuată a dimensiunii maritime în desfășurarea operațiilor multi-domeniu. De asemenea, a menționat cooperarea excelentă dintre România și Marea Britanie, referindu-se la achiziționarea celor două nave vânător de mine, prima dintre acestea intrând în serviciul Forțelor Navale Române în decembrie anul trecut.

Oficialul român a subliniat lecțiile învățate și realitățile strategice reliefate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, precum și nevoia de adaptabilitate în desfășurarea luptelor asimetrice, mai ales în domeniul maritim. A evidențiat, de asemenea, utilizarea noilor tehnologii pentru a neutraliza diferite tipuri de amenințări, aspecte care schimbă percepția asupra capabilităților necesare în conflictele moderne. Aceste lecții, a arătat oficialul român, accentuează nevoia urgentă de a investi în tehnologii inovatoare și de a adapta capabilitățile de apărare.

Angel Tîlvăr a încurajat consolidarea cooperării directe între structurile de comandă ale Forțelor Navale Române și cele britanice, și a evidențiat importanța schimbului de bune practici și de informații în obținerea unei imagini maritime operaționale complete.

"Acest tip de cooperare este esențial pentru creșterea interoperabilității între forțele navale aliate și pentru sporirea eficacității operațiilor maritime comune contribuind, astfel, la o mai bună adaptare la provocările de securitate din mediul maritim modern", a transmis ministrul român al apărării naționale.

A fost discutată, de asemenea, nevoia de a continua sprijinul pentru Ucraina, fiind evidențiat proiectul Centrului Regional de Instruire Maritimă în România, a cărui înființare a fost aprobată de Parlamentul României în luna octombrie.

În contextul situației de securitate din Marea Neagră, ministrul român a remarcat succesul inițiativei de deminare - MCM Black Sea, proiect regional realizat împreună cu Republica Turcia și Bulgaria. Cele trei activări de până acum ale Grupului au contribuit substanțial la asigurarea libertății de navigație.

La data de 13 noiembrie, Grupul Operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră (TG MCM Black Sea) a finalizat misiunile specifice de monitorizare și cercetare împotriva minelor în anumite raioane maritime din Marea Neagră. Ministrul Tîlvăr a subliniat că aceste acțiuni contribuie la asigurarea libertății de navigație și sprijină consolidarea dialogului și cooperării practice între aliați.

În încheiere, ministrul a reiterat invitația adresată Marii Britanii de a participa la MCM Black Sea în 2025, în perioada în care România va deține comanda Grupului.