11/18/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/18/2024 23:10
Medewerkers van jeugdzorginstelling Pactum in Limburg, Brabant, Gelderland en Overijssel dreigen het werk neer te leggen. Zij eisen dat de Raad van Bestuur snel met concrete maatregelen komt om de onveilige en onverantwoorde omstandigheden op de werkvloer aan te pakken. De Raad van Bestuur heeft van FNV Jeugdzorg een ultimatum gekregen met heldere eisen waaronder het niet te werk stellen van medewerkers zolang de veiligheid niet gegarandeerd is.
Als die eisen niet op uiterlijk 25 november ingewilligd zijn, volgt actie.
Maaike van der Aar, bestuurder FNV Jeugdzorg: 'De situatie bij Pactum is een tikkende tijdbom. De meldingen van medewerkers liegen er niet om; van dagelijkse fysieke confrontaties tot sociale onveiligheid en intimidatie, onverantwoorde werkdruk en onvoldoende ingewerkt en handelingsbekwaam personeel, door de vele wisselingen en vele inhuur van personeel. Zeer schaarse vaste medewerkers staan alleen als er gehandeld moet worden bij incidenten. Ook melden medewerkers brandonveiligheid en vloeren die op instorten staan.'
De veiligheid van medewerkers en kinderen is volgens FNV Jeugdzorg niet langer te garanderen. Van der Aar: 'We hebben hierover al uitgebreid met de RvB gesproken, maar dat leidt nog steeds niet tot concrete acties of plannen om de situatie op te lossen. De medewerkers bij Pactum voelen zich nu genoodzaakt om tot actie over te gaan als de RvB de situatie niet acuut oplost.'
De problemen bij Pactum komen niet uit de lucht vallen. Al in februari van dit jaar is FNV Jeugdzorg met de RvB in gesprek over de ernstige situatie. Dat leidde niet tot verbeteringen waardoor de situatie is verergerd. In oktober maakten medewerkers daarom collectief gebruik van de zogeheten 'rode knop'. Daarmee gaven zij het signaal dat zij niet langer op een verantwoorde manier hun werk kunnen doen en dat zij die verantwoordelijkheid overdragen aan de werkgever. Die moet dan ook initiatief nemen voor de oplossing.
In de gesprekken met FNV Jeugdzorg die daarop volgden zijn geen concrete verbeteringen voortgekomen. De RvB verwijst wel naar het zogeheten Plan Pactum waarin verbeteringen staan. Omdat die verbeteringen onvoldoende concreet zijn en niet voldoen aan de dwingende voorwaarden die FNV Jeugdzorg had gesteld, is de RvB nu een ultimatum gesteld. Maaike van der Aar: 'De opstelling van de RvB leidt tot veel boosheid en onbegrip onder de medewerkers bij Pactum. Zij hebben dagelijks te maken met onveiligheid en kunnen hun werk niet meer op een verantwoorde en veilige manier doen. Helaas komt de RvB niet met concrete en snelle oplossingen en zijn we genoodzaakt met elkaar tot actie over te gaan.'
FNV Jeugdzorg heeft een lijst met veertien concrete eisen opgesteld namens de medewerkers. Zo wil FNV dat medewerkers niet langer te werk gesteld worden in acute onveiligheid. Verder moet de (brand)veiligheid van de panden in orde worden gebracht. Er moet structurele inzet komen van extra en vast personeel binnen alle groepen in alle dagdelen. Ook eist FNV scholing, een vastgestelde hulpverlener-kind ratio en een meldpunt voor misstanden en sociale onveiligheid binnen de organisatie. De werkdruk moet omlaag, werkroosters moeten tijdig bekend worden gemaakt en externe inhuur moet worden beperkt tot 'ziek en piek'.
FNV maant ook de gemeenten waar Pactum actief is snel te investeren in de om,- en afbouw van de groepen en het opbouwen van kleinschalige voorzieningen en uitbreiding van ambulant aanbod. Zij moeten daargeen dag langer meer mee wachten. Het Rijk heeft 179 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de ombouw en afbouw van gesloten jeugdzorg. Van der Aar: 'We verwachten van gemeenten dat ze nu ook over de brug komen. Waarmee we de werkgever niet vrijpleiten; hij moet ook doen wat hij moet doen'.
Pactum is onderdeel van de stichting Vigo. Bij Pactum werken ongeveer 1100 medewerkers. De jeugdzorgorganisatie heeft locaties in het zuiden en oosten van Nederland.