Ministry of Defence of the Kingdom of Norway

11/19/2024 | News release | Distributed by Public on 11/19/2024 06:18

Går i dialog med Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA om strategisk samarbeid om fregattanskaffelsen

Går i dialog med Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA om strategisk samarbeid om fregattanskaffelsen

Nyhet | Dato: 19.11.2024 | Forsvarsdepartementet

- Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA er valgt ut som mulige partnerland når Norge skal kjøpe nye fregatter. Fregatter er den dyreste enkeltanskaffelsen vi skal gjøre i Forsvaret framover. Norge er en viktig maritim stat i NATO. Satsingen på Sjøforsvaret er viktig både for vår og alliertes sikkerhet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

I den vedtatte langtidsplanen for forsvarssektoren er det enighet om at det skal anskaffes fem nye havgående fregatter med opsjon på ytterligere én fregatt. Fregattene skal utrustes med maritime helikoptre med anti-ubåt kapasitet.

Når Norge skal kjøpe nye fregatter til Sjøforsvaret, vil vi inngå et langsiktig strategisk partnerskap med én nasjon med gjensidig gevinst for begge nasjoner.

Utvelgelse av aktuelle strategiske partnere er foretatt etter en helhetsvurdering innenfor rammen av sikkerhetspolitiske forhold og nasjonenes fregattprogram.

Partnerskapet skal bygge opp om samarbeid innenfor operasjoner, industri, vedlikehold, og forskning og utvikling som dessuten skal skape verdier og arbeidsplasser i Norge

Regjeringen tar sikte på å velge den strategiske partneren for fregattanskaffelsen i løpet av 2025.

- Et solid og forutsigbart sikkerhets- og forsvarspolitisk samarbeid er fundamentet for et strategisk partnerskap for anskaffelse og drift av fregatter. Det er avgjørende at Norge og partnernasjonen har gjensidige langsiktige interesserer. Vi bør gjennom det strategiske arbeidet ta sikte på tett samarbeid om styrkeproduksjon, operasjoner og utvikling av felles kapabiliteter, sier Gram.

Industrimessige forhold vil også være viktige for valg av partner.

- Det er regjeringens klare ambisjon at den nye flåteplanen skal skape ringvirkninger, arbeidsplasser og verdiskaping rundt omkring i hele landet sier Gram.

Åpne alle

Kartlegging av 11 nasjoners fregattprosjekter

Forsvarsdepartementet sendte i 2023 en henvendelse til elleve allierte og partnernasjoner om fregatter med pågående fregattprosjekt for å kartlegge relevante fregattprosjekter hos våre allierte og partnere med potensiale for samarbeid i anskaffelse og drift av fregatter.

Nasjonene som ble kontaktet var; Australia, Canada, Danmark, Frankrike, Italia, Nederland, Tyskland, Spania, Storbritannia, Sør-Korea og USA. Bakgrunnen for at disse nasjonene ble kontaktet var at det var nasjoner Norge har samarbeid med og de hadde pågående fregattprogrammer.

Regjeringen har nå besluttet å redusere antallet land det er naturlig å ha en videre dialog med for å bli strategisk partner. Etter en helhetsvurdering har Forsvarsdepartementet redusert potensielle strategiske partnere til fire nasjoner. Disse fire nasjonene har sammenfallende strategiske interesser, pågående fregattprogram i ulike faser og vurderes til å være de riktige kandidatene for strategisk samarbeid som nå anbefales utforsket videre i en intensivert dialog. De fire nasjonene er Norges viktigste allierte; Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA.

De sju andre landene er blitt informert av norske myndigheter om at vi går videre i dialog med de fire nevnte landene. Jeg ønsker å takke de syv nasjonene for verdifulle innspill i prosessen og ser frem til å fortsette det gode samarbeidet vi har på andre områder med disse nasjonene. Når det gjelder de fire aktuelle landene starter nå arbeidet som vil legge forutsetninger for påfølgende kontraktsforhandlinger samt samarbeid på områder ut over materiellanskaffelsen alene, som industrisamarbeid, forskning og utvikling mv.

Status i arbeidet med fregattanskaffelsen

Den videre og formelle dialogen med de fire aktuelle nasjonene startet denne uka. Parallelt igangsettes anskaffelsesprosessen.

Forsvarsdepartementet (FD) mottok i november Konseptvalgutredning (KVU) for nye fregatter. KVU sendes på ekstern kvalitetssikring (KS1) med oppstart i november. Resultat fra KS1 forventes fremsendt til Forsvarsdepartementet mars 2025.

Forsvaret, med støtte fra Forsvarsmateriell, Forsvarsbygg og Forsvarets forskningsinstitutt, gis i oppdrag å gjennomføre forprosjekt for prosjekt 1180 Erstatningskapasitet for fregatter.

Arbeidet med Flåteplan 2024

Den største satsingen i den nye langtidsplanen er utviklingen av fremtidens Sjøforsvar. Flåteplanen vil tilføre Sjøforsvaret inntil ti havgående og 18 kystnære standardfartøy, minimum fem nye fregatter med helikoptre og seks undervannsbåter.

Forsvaret skal utvikle en standardisert fartøysklasse i ulike størrelser, i både havgående og kystnære utgaver. Fartøyene skal utvikles for å løse både Kystvaktens og Marinens oppgaver. Av beredskapshensyn er det nødvendig å videreføre og videreutvikle nasjonal kompetanse på bygging og vedlikehold av Sjøforsvarets fartøy, og regjeringen legger til grunn at norsk industri kan levere en standardisert fartøysklasse i tråd med nasjonale behov.

- Det finnes betydelig kompetanse innen bygging og utrustning av avanserte skip i Norge. Norsk maritim industri har designet og utrustet flere fartøy for Sjøforsvaret de siste årene. Regjeringen har tro på at norsk maritim industri og norsk forsvarsindustri klarer å finne sammen, for å levere gode og konkurransedyktige fartøy til Forsvaret, bidra til økt sysselsetting og industriutvikling, samt muligheter for økt eksport. Det ligger et stort potensial for hele verdikjeden av norsk maritim industri i utviklingen og byggingen av standardisert fartøysklasse, sier Gram.