Universiteit Utrecht

11/18/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/18/2024 11:19

Bioreactor kan sneller en goedkoper mini-organen kweken

Bioreactor kan sneller en goedkoper mini-organen kweken

18 november 2024

Wetenschappers ontwikkelden een bioreactor om efficiënt menselijke mini-organen te kweken. Kerstin Schneeberger, universitair docent aan de Universiteit Utrecht: "We kunnen van verschillende weefsels mini-organen maken, waaronder lever, alvleesklier en darm. Met onze bioreactor RPMotion kan dit snel en kostenefficiënt." Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in Cell Reports Methods.

Wetenschappers gebruiken mini-organen, ook wel organoïden genoemd, op grote schaal. Schneeberger: "Organoïden kunnen ons op ontelbare manieren helpen met de ontwikkeling en implementatie van op maat gemaakte behandelingen."

De huidige methode om organoïden te kweken, met hydrogel druppels in kweekplaten, is arbeidsintensief en kostbaar. Er zijn wel vernieuwende methoden, maar die zijn niet geoptimaliseerd voor de kweek van organoïden of enkel geschikt voor grootschalige productie en daardoor vaak te duur voor wetenschappelijk onderzoek. Schneeberger: "De kleinere bioreactor RPMotion is veelbelovend. Hiermee kunnen we organoïden kweken in minder tijd, met minder arbeid en tegen lagere kosten."

Wat zijn organoïden?

Organoïden zijn kleinere en versimpelde versies van organen die buiten het lichaam zijn gekweekt. Ook al zijn ze veel kleiner dan echte organen, ze bootsen deze behoorlijk goed na. Ze zijn revolutionair voor de wetenschap en gezondheidszorg: ze verleggen de grenzen van de gepersonaliseerde behandelingen.

Lever, darm en alvleesklier organoïden groeien sneller

De onderzoekers hebben de machine-instellingen en werkprotocollen klaar voor het kweken van organoïden van de lever, darm en alvleesklier. Organoïden van al deze organen groeiden sneller in de bioreactor in vergelijking met de huidige methode. Ze bevestigden dat de bioreactor geschikt is voor het kweken van mini-organen direct vanuit biopten en voor het op lange termijn kweken van organoïden.

Dit onderzoek is uitgevoerd samen met onderzoekers uit Eindhoven, Leiden, Rotterdam en Utrecht (UMC Utrecht en Hubrecht Institute).