Stockholms Universitet

09/20/2024 | News release | Distributed by Public on 09/20/2024 10:26

Digitala verktyg och AI tar plats i historieundervisningen

År 2023 blev Sune Bechmann Pedersen Historiska institutionens första lektor i digital historia. Nu har han beviljats rektors medel av för kvalitetsutveckling av utbildning med fokus på digitalisering och AI. Under 2025 ska han och Inka Timosaari, lektor i medeltidshistoria och erfaren digitalhistoriker arbeta fram och testa nya digitalhistoriska inslag i grundutbildningen i historia.

- Precis som att en tidigmodern historiker måste kunna läsa äldre handskrift, kommer samtidshistoriker behöva kunna hantera digitalt källmaterial i alla möjliga format, säger Sune Bechmann Pedersen.

Sune Bechmann Pedersen. Foto: Elin Heppling/SU.

Den första delen av processen att implementera AI och digitala verktyg i undervisningen är att skapa en fördjupningskurs och ett särskilt spår med fokus på AI inom metodkursen på historieutbildningens andra termin.

- Senare utvärderar vi vad som ska rullas ut som obligatoriskt för alla historiestudenter.

Skapa förståelse för samtidens digitala material

Utöver digitaliseringen av äldre källor kommer digitalt fött material, som webbsidor, e-post eller inlägg på sociala medier, att vara en stor och viktig materialkategori för att förstå 2000-talets historia. Detta ställer även krav på framtida historikers digitala läskunnighet och förmåga till kritisk förståelse av digitala verktyg och algoritmer.

- Samtidens och framtidens historiker kommer att behöva hantera flyktiga typer av material, som inte framträder så som de gjorde när de skapades, säger Sune Bechmann Pedersen.

Han ger exemplet e-mail eller tweets. Dessa ser ut på ett sätt när de skapas - och det är bekant för många av oss - men om en historiker i efterhand granskar en raderad men återskapad tweet eller ett utdrag ur en mejlinkorg så kommer de att ha ett annat format, till exempel informationstäta textfiler.

- En historiker behöver kunna förstå innehållet i filerna, och vilken information som går förlorad när materialet antar sitt "dödsformat", säger Sune Bechmann Pedersen.

"Som man frågar får man svar"

Förutom att kunna läsa och tolka källmaterial behövs en viss digital läskunnighet för att navigera i bibliotek och digitala samlingar. Utöver detta finns det ytterligare möjligheter för historiker att söka, sammanställa och analysera material med hjälp av AI. Det kräver dock en förståelse för vad dessa verktyg kan - och inte kan - göra, och hur det påverkar resultaten.

Vet man inte vad man vill veta och hur man kan fråga efter det har generativ AI svårt att vara till hjälp.

Sune Bechmann Pedersen

- Alla pratar om AI-prompter, men som man frågar får man svar. Vet man inte vad man vill veta och hur man kan fråga efter det har generativ AI svårt att vara till hjälp.

Sune Bechmann Pedersen pekar också på att det är avgörande för studenterna att veta vart man ska vända sig med olika frågor.

- Chatbottar, till exempel, är usla på litteratursökning men utmärkta på att brainstorma.