Stockholms Universitet

11/27/2024 | News release | Distributed by Public on 11/27/2024 04:32

Hon disputerar om relationer mellan vuxna och barn i skolan

Lia Bahizi Photo: Gunnar Eld

Lia Bahizi disputerar den 16 december 2024 med sin avhandling "Dancing with Dignity in Education". Disputationen sker vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet

1. Vad handlar din forskning om?

Jag har skrivit en filosofisk avhandling där jag undersökt olika förståelser av begreppet värdighet, eller "dignity" på engelska. Det är ett centralt begrepp inom mänskliga rättigheter och står för en princip om grundläggande moralisk jämlikhet. Jag argumenterar för hur en ny och mer heltäckande förståelse av begreppet kan ha betydelse för utbildningsfilosofi och undervisning. Jag menar att denna förståelse kan bidra till en djupare reflektion och till att skapa mer etiskt berikande relationer, särskilt mellan barn och vuxna i formell undervisning.

2. Varför är din forskning viktig?

Utbildning präglas av ett etiskt spänningsfält mellan olika utbildningsmål som ibland kan komma i konflikt med varandra. Exempelvis ska barn fostras till framtida, produktiva medborgare på en global marknad samtidigt som man vill att de ska fostras till att värna miljön och social rättvisa. Lärare lämnas ofta ensamma att etiskt relatera till dessa spänningar i sin vardag.

I avhandlingen argumenterar jag för hur alla mål, oavsett hur holistiska och välmenande de än är, riskerar att objektifiera barn genom att behandla dem som medel för att uppnå vuxnas syften. Det kan exempelvis ske genom att barn tilldelas statiska roller, som "duktig" eller "bråkig", beroende på hur väl de uppfyller vuxnas förväntningar. I formell obligatorisk utbildning kan detta förstärkas av att det finns en maktobalans mellan vuxna och barn.

Jag föreslår därför att vi ser värdighet, inte som ännu ett utbildningsmål, utan som ett etiskt ideal, en ömsesidig relationell tillblivelseprocess och ett öppet och flexibelt sätt att förhålla sig till varandra. På så sätt flyttas fokus från utbildningens vad till utbildningens hur.

3. Vad är det viktigaste du kommer fram till?

Generellt har diskussioner om värdighet kretsat kring vilka egenskaper som krävs för att någon ska anses ha den. Detta fokus riskerar att exkludera, exempelvis barn, genom att de inte ses som fullt rationella utan som moraliska subjekt i vardande, samtidigt som vuxna antas vara fullt rationella och fullt moraliska. Jag rekonstruerar värdighet som en idé om moralisk potential som ligger i själva mötet, snarare än att vara bundet till särskilda förmågor.

Jag beskriver det här förhållningssättet genom metaforen av en improvisationsdans, en flexibel dynamisk rörelse i förhållande till andra. Där rörelsen inte sker för att uppnå ett förutbestämt resultat, utan där meningsfull samexistens kan uppstå i varje ögonblick.

Genom att se värdighet som ett etiskt ideal och ett förhållningssätt i utbildning, snarare än en uppsättning egenskaper, menar jag att blir det möjligt för vuxna att relatera till barn på ett öppnare och mer ödmjukt sätt. Det kan förhoppningsvis också hjälpa oss att på ett mer hållbart och reflekterande sätt relatera till de etiska spänningar som finns i all fostrande aktivitet och kanske särskilt i formell utbildning.

4. Vem kommer att ha användning för dina resultat?

Jag vänder mig särskilt till utbildningsfilosofer och lärare men också till alla som intresserar sig för etikfrågor inom utbildning och fostran och vill vara med om att reflektera kring förutsättningarna för hur detta kan göras på ett sätt som respekterar barn som moraliskt likvärdiga vuxna.

5. Vad hoppas du att din forskning kan leda till?

Jag hoppas att avhandlingen kommer att bidra till djupare etisk reflektion hos oss vuxna och att detta i sin tur kan påverka barnen i våra liv, såtillvida att de kan få uppleva sig som aktiva medskapare i utbildningsprocessen istället för passiva mottagare.

6. Hur blev du intresserad av att forska om begreppet värdighet?

Jag studerade tidigare mänskliga rättigheter med fokus på barns rätt till utbildning och slogs då av hur värdighet diskuterades filosofiskt som ett centralt begrepp inom människorättsfältet samt att det också användes för att belysa professionsetiska frågor inom medicin- och omvårdnad. Samtidig märkte jag att begreppet var relativt outforskat inom utbildningsfilosofi och inom lärarprofessionen.

7. Vad händer härnäst för dig? Kommer du att fortsätta med ny forskning?

Jag hoppas kunna fortsätta forska på värdighet men också bredare kring barns perspektiv och erfarenheter av värde- och etikfrågor i utbildning.

Lia Bahizi spikar sin avhandling. Foto: Rama Alshoufani

Disputation 16 december

Länk till avhandlingen i fulltext:

Dancing with Dignity in Education