Vlaams Belang

09/20/2024 | Press release | Distributed by Public on 09/20/2024 04:51

58 EU-parlementsleden tekenen resolutie Vlaams Belang om controle over migratie van EU terug te nemen

Vlaams Belang dient in het Europees Parlement een resolutie in om lidstaten toe te laten uit het centrale migratiebeleid van de Europese Unie te stappen. 58 leden van het Europees Parlement, uit 5 politieke fracties en 17 verschillende landen, tekenden mee. "De EU dwingt landen in een migratiebeleid dat totaal voorbijgaat aan de reële noden van de lidstaten en dat alleen leidt tot meer migratie" aldus Europees Parlementslid Tom Vandendriessche(Vlaams Belang)."Denemarkenheeft een opt-out onderhandeld in 1993. Daardoor bepalen ze nog steeds hun eigen migratiebeleid. Ze hebben dan ook beduidend minder asielzoekers dan andere lidstaten. De EU wil het asiel- en migratieprobleem oplossen. Dus moeten lidstaten net zoals Denemarken de controle kunnen terugnemen over asiel- en migratiebeleid."

Vlaams Belang hekelt al langer het centralistische karakter van het EU-migratiebeleid. Dit beleid, nu vastgelegd in het nieuwe EU-Migratiepact, beperkt volgens Vandendriessche de soevereiniteit van de lidstaten, en is er op gericht om meer migratie naar Europa toe te laten: "Het EU-migratiepact heeft geen bovengrens op het aantal asielzoekers, er is geen terugkeermechanisme en het pact faciliteert legale migratie: 70 miljoen migranten op één generatie wil de Commissie naar Europa halen. Wie veilige grenzen wil, moet wel uit het Europees migratiebeleid stappen."

De resolutie komt er naar aanleiding van de vraag van de Nederlandse regering aan de Europese Commissie om een opt-out toe te staan als er een nieuw verdrag komt. "In Nederland beseft men dat een sterk migratiebeleid onmogelijk is geworden binnen het EU-keurslijf", benadrukt Vandendriessche. "Wat Vlaams Belang al jaren vraagt, begint nu stap voor stap werkelijkheid te worden in andere landen. Het is tijd dat Vlaanderen zich hier ook voor inzet."

"De keuze moet bij de lidstaten liggen, niet bij de bureaucraten in Brussel"

Het voorbeeld van Denemarken, dat sinds 1993 een opt-out heeft in Justitie en Binnenlandse Zaken, toont volgens Vandendriessche aan dat een flexibele en nationale aanpak van migratie werkt: "Denemarken behoudt de controle over zijn migratiebeleid en is zo in staat om maatregelen te nemen die passen bij de eigen noden. België had in 2023 meer dan 35.000 asielzoekers, Denemarken had er 2.455. Het EU-beleid werkt niet."

Vlaams Belang dringt er bij het Europees Parlement op aan om lidstaten de mogelijkheid te geven zich terug te trekken uit het geharmoniseerde EU-migratiebeleid. "De keuze moet bij de lidstaten liggen, niet bij de bureaucraten in Brussel", besluit Vandendriessche. "Het is hoog tijd dat de EU stopt met het opleggen van een uniform beleid dat de grenzen van Europa wagenwijd openzet."